fallback

Лекарите, на които човешките съдби не са им чужди и предават знанията си

Новите технологии са неизменна част от успеха

19.10.2024 | 13:35 Автор: Искра Ангелова

Св. Йоан Рилски е покровител на лекарите. На днешния ден отбелязваме празника на българския лекар.

"Винаги съм се гордял, че съм лекар в България и винаги съм казвал, че моят път е тук" - вече 25 години доц. Асен Хаджиянев е неврохирург и лекува най-фината материя в човешкото тяло - мозъка.

"Мозъкът все още е едно голямо табу за човека и учените, които се опитват да разгадаят неговите неизяснени функции, не можем да кажем, че владеем всичко, което се случва в мозъка на човека", каза той.

Не може без модерни технологии

Признава, че медицината има бъдеще в България, а новите технологии са неизменна част от успеха.

"Медицина без модерни технологии - няма как", допълни той. Доц Хаджиянев и неговите колеги вече работят с последно поколение 3D ендоскоп за лечение на редица заболявания, сред които аденоми на хипофизата.

"Всичко, което може да бъде оперирано през носа или през устата, може да бъде подходящо за използване на 3D ендоскоп. На върха на ендоскопа са 2 камери, използват се очила като в киносалон, това позволява по-добра осветеност на полета и реален образ. Всичко има релеф", поясни доц. Хаджиянев.

Търпение и баланс в професията

С гордост споделя, че неврохирургията се радва на интерес от страна на младите лекари и има приемственост.

"Мога да се похваля, че вече имам второ поколение, което означава, че съм остарял, млади лекари, доверието е взаимно доверието. Много съм доволен, защото щафетата е предадена и е в добри ръце. Щастлив съм, че виждаме в очите на тези млади хора огънчето, което ги пали и те са тук", подчерта той.

И до днес помни първото си влизане в операционна зала. Казва, че професията го е научила на търпение и баланс. А човешките съдби са нещото, което един лекар никога не може да забрави.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback