Филмът на Милена Милотинова "Сърцето на другата България" - в неделя от 14.00 ч. по Bulgaria ON AIR

Един филм за битките на българите в чужбина и Агенцията у нас, за финансиране на училищата и съставите зад граница

19.10.2024 | 13:00 Редактор:
Филмът на Милена Милотинова
Филмът на Милена Милотинова "Сърцето на другата България" - в неделя от 14.00 ч. по Bulgaria ON AIR

В неделя, 20 октомври, от 14.00 часа телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи авторския филм на водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова, създаден по повод 30-годишнината от учредяването на Агенцията за българите в чужбина. Лентата разказва за многогодишната битка за финансирането на българските неделни училища зад граница, които се създават по инициатива на местните българи-емигранти, и се развиват като откриват свои филиали не само в столиците на отделни страни, но и в по-малки населени места. Само във Великобритания, където екипът е снимал, българските неделни училища са над 40, в самия Лондон има такива в немалка част от районите на мегаполиса. 

"Всички те възникват от нуждата на българските емигранти да запазят родния си език и история, и да ги предадат на децата си, част от които са родени там и са потопени на англоезичната среда", разказва авторката.

"Битката българската държава да се включи във финансирането им трае години наред и вече те са финансирани от Министерство на образованието. В този процес голяма роля изиграва Агенцията за българите в чужбина. Не така стои въпросът с българските фолклорни състави, хорове и певчески групи в чужбина, които тепърва започват тази битка и се надяваме тя също да завърши с успех. Защото те са създадени на самодейни начала, но, както ще видите във филма, пеят и танцуват съвсем професионално, защото част от тях са бивши участници в именитите състави в нашата страна, които сега живеят в чужбина. Те имат десетки участия всяка година и са истински посланици на българската култура по света. А между тях, парадоксално има и чужденци, запленени от нашия фолклор, които се изпълняват българския танци и песен като българи", казва Милотинова, според която те заслужават вниманието и помощта на българската държава.

"Общината в Лион, например, подпомага българския фолклорен състав "От извора", като им дава да ползват една много добра зала за репетиции, общината в Милано включва в културния си календар фолклорния състав "Нашенци", но тези хора сами си изработват и набавят скъпите фолклорни костюми, сами си финансират участията, а всъщност разпространяват българската култура по света", коментира Милотинова, която е сценарист и режисьор на филма.

Още интересни истории и факти, както и част от самите участници в българските училища, фолклорни състави и хорове в чужбина - вижте във филма  "Сърцето на другата България" неделя на 20 октомври, от 14.00 часа по Bulgaria ON AIR.