fallback

Проф. д-р Мария Токмакова стана "Лекар на годината - 2024"

За втори път лекарската гилдия връчи отличие "За лекарска всеотдайност и етика" на името на д-р Стефан Черкезов

18.10.2024 | 21:44 Автор: Вяра Димова

Проф. д-р Мария Токмакова получи званието "Лекар на годината - 2024". Тазгодишният носител на приза има специалности по вътрешни болести и кардиология, образователна и научна степен "доктор", а през 2008 г. придобива и научно звание "доцент" по кардиология. От тогава е началник отделение към Кардиологична клиника на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

През 2011 г. завършва магистратура по "Здравен мениджмънт". Лекарят на 2024 г. има редица специализации в Унгария, Франция, САЩ и др. Ръководител е на Първа катедра по Вътрешни болести МУ – Пловдив, заместник-ректор по научноизследователска дейност и началник отделение към Кардиологична клиника УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. От март 2019 г. до момента е главен координатор на експертния съвет по специалност "Кардиология" към Министерството на здравеопазването.

Лекарят на 2024 година е бил научен секретар и председател на Дружеството на Кардиолозите в България. А от тази година е член на управителния борд на Европейското Кардиологично Дружество.

Проф. Токмакова благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловиетo. Тя посвети наградата на своя баща, на учителите си в България и в чужбина, на колегите си и на семейството си. 

За втори път лекарската гилдия връчи отличие "За лекарска всеотдайност и етика" на името на д-р Стефан Черкезов. Носителите за 2024 година са екип от смели лекари, които буквално летят, за да помогнат на нуждаещите се пациенти. Мисията, която тези лекари изпълняват, започна преди година, а вече благодарение на тях са спасени десетки животи и реализирани донорски ситуации. С наградата "Д-р Стефан Черкезов" бяха отличени лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Служебният министър д-р Галя Кондева връчи специално изработена статуетка на д-р Георги Деянов – директор на ЦСМПВ. 

Награди в категория "Ти си нашето бъдеще"

Зам.-председателят на БЛС д-р Иван Маждаров връчи наградите в категорията "Ти си нашето бъдеще", в която се отличават младите медицински надежди. Тази година носителите на приза са:

Д-р София Недялкова, специализант по образна диагностика при "Св. Иван Рилски" София

Гл. ас. д-р Тургай Калинов, д.м. специалист хирург в УМБАЛ "Света Марина" Варна

Д-р Симона Аврамова, специализант кардиология при УМБАЛ "Света Марина" Плевен

Д-р Мария Росенова, специализант по хирургия при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и спешна помощ

Д-р Полина Ангелова, специализант по неврохирургия при УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив

Д-р Александър Сираков, специалист по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Бисима Султани, лекар-специалист в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ "Лозенец"

Ас. д-р Бойко Матев, специализант по образна диагностика при УМБАЛ "Св. Марина" – Варна

Трима лекари, дали много за медицината, но и за съсловието, бяха отличени в категория "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация". Зам.-председателят на БЛС д-р Валери Веселинов награди:

Д-р Васил Попов

Доц.  Борис Корновски, д.м.

Проф. Кирил Панайотов

Отличията на лекарите, допринесли за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники, бяха връчени от д-р Николай Колев – член на Управителния съвет на БЛС. В  тази категорията награди заслужиха:

Д-р Никола Картулев, д.м. и д-р Деница Кофинова, д.м. от от Клиниката по детска хирургия  на УМБАЛСМ "Пирогов" за приложението на STRETTA -  минимално инвазивна ендоскопски насочена процедура, за лечение на рефрактерен ГЕРБ при деца, което позволява избягването на оперативното лечение.

Проф. Явор Енчев, д.м.н - Ръководител Катедра по неврохирургия и УНГ болести, МУ- Варна. Заместник Председател на Българското Дружество по Неврохирургия. Проф. Енчев е член на Изпълнителния комитет на Southeast Europe Neurosurgical Society (SeENS) като представител на България и председател на Комитета по детска неврохирургия на SeENS.

Д-р Димитър Николов, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ През юли 2024 г. д-р Николов успешно имплантира първият в България фабрично произведен фенестриран стентграфт, създаден по индивидуалните анатомични особености на пациента.

Проф.Росен Димов, д.м., който за първи път въвжда в България собствен подход за тотално работизирана  DaVinci операция на Уипъл.

За своята дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на  специалност бяха отличени четирима лекари. Проф. Христо Шивачев – член на Управителния съвет на БЛС и бивш зам.-председател на Съсловната организация награди:

Проф.  Боян  Балев, д.м.

Проф. Жанет Грудева – Попова, д.м.

Доц. Иванка Маринова, д.м.

Проф  Иван Чалъков, д.м.

Снимки: Пресцентър на БЛС

fallback
Още от България
fallback