АПИ: Движението на детелината на столичния бул. "България" не може да бъде пуснато

Тя не гарантира безопасност, твърди Агенцията

18.10.2024 | 16:51 Редактор:
АПИ и Областното пътно управление в София няма да подпишат протокола за въвеждане на този ВОБД.
АПИ и Областното пътно управление в София няма да подпишат протокола за въвеждане на този ВОБД.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път, защото тя не гарантира безопасността на движението. Столичната община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства.

АПИ отговорно и в съответствие със законодателството изпълнява задълженията си за поддържане на републиканската пътна инфраструктура и съоръженията по нея. В тази връзка на Столичната община са изпратени бележки по предложената от тях на 17 октомври нова временна организация и безопасност на движението (ВОБД). Тъй като тя не гарантира безопасността, АПИ и Областното пътно управление в София няма да подпишат протокола за въвеждане на този ВОБД.

Столичната община продължава да генерира обществено недоволство и отежняване на трафика със задръствания заради затворената детелина на бул. "България", пише агенцията. 

На 8 октомври АПИ предостави за процедиране в Столичната община временна организация и безопасност на движението и имаше готовност още тогава да осигури пускане на трафика през съоръжението. Предложението не беше прието от общинската администрация и в АПИ още няма постъпило становище какви са съображенията за това.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)