fallback

Смолян предприе мерки срещу опасната борова процесионка

Гъсениците могат да предизвикат алергии и обриви

18.10.2024 | 15:45 Автор: Толя Стоянова

Обработени са около 10 600 декара на територията на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян срещу борова процесионка. Въздушното пръскане се извърши през месец септември на териториите на ДГС Академик Николай Хайтов - Хвойна, ДГС Асеновград, ДГС Ардино, ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Пазарджик, ДЛС Женда и ДЛС Кормисош, съобщи зам.-директорът на ЮЦДП - Смолян инж. Асен Карабов.

"За територията на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян борбата с боровата процесионка се извършва на база на изготвената и одобрена от Изпълнителната агенция по горите Прогноза за очакваните нападения и необходимите лесозащитни мероприятия за борба срещу болести, вредители и други повреди в района на Лесозащитната станция – Пловдив през 2024 г. Прогнозата е изготвена на базата на теренните лесопатологични обследвания, извършени от експертите на Лесозащитната станция – Пловдив, държавните горски и ловни стопанства от района на станцията и лабораторните изследвания в Лесозащитната станция. Тя съдържа данни за очакваните нападения и мероприятия за борба срещу вредители, болести и други повреди през 2024 г. и обзор върху резултатите от лесопатологичното обследване в района на Лесозащитната станция – Пловдив“, поясни инж. Карабов.

Кога боровата процесионка напада дърветата?

Той уточни, че боровата процесионка засяга изкуствено създадени насаждения преди 45-55 години от черен и бял бор.

"Тя напада дърветата обикновено в период, в който те са заслабнали, както беше през това и миналото лято след дългите засушавания. Тогава те губят защитни функции и процесионката ги напада и гризе игличките на тези дървета", уточни инж. Карабов.

Той отбеляза, че е важно да се знае, че боровата процесионка не унищожава дърветата. Те възпроизвеждат своите иглички и продължават да живеят. Процесионката може да нападне много големи площи и да се получи сериозен каламитет, който не би трябвало да се допуска. Затова всяка година от ЮЦДП – Смолян третират площи, които предварително са изследвани и е оказано, че е необходимо в тях да се проведе такава борба, предаде "Фокус".

Инж. Карабов подчерта, че боровата процесионка е вредител, за наличието на който се съди по подобни на кадели или пашкули - образувания по боровите култури.

"Тя се развива само върху изкуствено създадени култури и не се разпространява върху естествения черен и бял бор. През есента насекомите, подобни на гъсеници, се придвижват така, че образуват т. нар. процесия, от където идва и името на вредителя. Само тогава хората могат да ги видят на открито. Задължително е да се знае, че не трябва да се приближават и да се пипат, тъй като те могат да предизвикат алергии с излъчване на биовещества. Хората могат да получат обриви и понякога може да се стигне и до по-сериозни последици затова контактът с тях трябва да се избягва", каза още зам.-директорът на ЮЦДП – Смолян.  

Снимка: Pexels

fallback
Още от България
fallback