На днешния празник е забранено да вземаме пари назаем и да се караме

На този ден всеки трябва да изяде поне парче лук

18.10.2024 | 06:43 Редактор:
Не трябва да се отказва помощ на молещите се.
Не трябва да се отказва помощ на молещите се.

На 18 октомври православната църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Тя е живяла в село Слатино. Била отвлечена от млад турчин, който бил запленен от красотата й. Злата отказала да стане негова съпруга и да се смени вярата си, затова била измъчвана в продължение на 3 месеца и издъхнала в адски мъки.

Смята се, че на този ден всеки трябва да изяде поне парче лук.

Какво не трябва да правим днес?

Днес, както и във всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, ругатните, клюките, клеветите и осъждането, както и срещу завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. На православния празник 18 октомври не трябва да се отказва помощ на молещите се.

Хората вярват, че днес не можете да заемате пари - това ще доведе до скандали в семейството, а женитбата ще доведе до бърза раздяла. Те също така не съветват да заемате сол - заедно с нея можете да раздадете финансовото си благополучие.

Какво можете да правим?

Православният празник днес има традиция - вярващите се молят на св. Лука за изцеление от болести, молят за подобряване на семейните отношения и помощ при отглеждането на деца. Градинарите молят светеца за помощ в работата си, творческите хора, особено художниците, го молят да намерят своя път.

Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария и др.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR