fallback

Изключена тестова система е най-вероятната причина, за да не сме известени от BG-ALERT

"Тя беше задействана, тестовете минаха успешно", каза директорът на ГДПБЗН Александър Джартов

17.10.2024 | 18:40 Автор: Вяра Димова

Нов провал при теста на системата за ранно известяване BG-ALERT. Хората бяха предварително предупредени от МВР, че в интервала между 13 и 13:30 часа трябва да получат съобщение на български и английски език, съпроводено от специфичен звук или вибрация.

Йорданка и Митко са от много, които днес не бяха известени за тестването на системата със съобщение, придружено от звук и вибрация. 

"По радиото разбрахме, че ще има проба, но ние не сме получили нищо", казаха те.

Други пък дори не бяха разбрали и за часа на проверката. 

"Днес има? Не съм го чула", посочи гражданин.

Защо някои телефони не получиха съобщение?

Причината съобщението да не бъде получено най-вероятно е заради изключени тестови сигнали от устройствата ни. За да бъдем известявани, е нужно системата да бъде активирана от потребителя. 

"Системата беше задействана, тестовете минаха успешно. Каналът, на който се падат такива тестове, е управляван от потребителите, от всеки един гражданин зависи дали ще включи или изключи тази функции, като на част от устройствата функцията по презумпция е изключена", обясни директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Ако системата е технически изправна и е приета за използване по съответния ред, тя трябва да се тества поне един път в месеца, за да можем да бъдем убедени, че след 6-7 месеца при необходимост тя ще работи без проблем, заяви бившият ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

"При една разяснителна кампания, населението няма да се изплаши от такива проверки, но докато тази система не се тества при всички обстоятелства, ние няма да бъдем сигурно кога тя работи и кога не и ще се получи дефект, допълни той.

Тестовите съобщения от BG-ALERT подлежат на управление и могат да бъдат активирани или деактивирани от потребителите през настройките на известията. А на сайта на BG-ALERT всеки може да намери повече информация как да включи оповестяването на устройството си.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2027 гласа

fallback
Още от България
fallback