fallback

С над 77% са се сринали чуждестранните инвестиции у нас

Година по-рано те са възлизали на €2,405 млрд.

17.10.2024 | 18:04 Автор: Беатрис Младжова

Значително намаляват чуждестранните инвестиции в България. Притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България от януари до август се срива със 77,5% до 697,8 млн. евро. Година по-рано те са възлизали на 2,405 млрд. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

Само през август потокът е положителен в размер на 100,5 млн. евро, но се сриват сериозно спрямо сумата от 590,3 млн. евро преди година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на плюс с 236 млн. евро за периода от януари до август. И тази сума обаче силно намалява - с 338,9 млн. евро от 574,8 млн. евро за първите осем месеца на миналата година.

В централната банка изчисляват, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 3,1 млн. евро при отрицателен нетен поток от 11,2 млн. евро за януари-август 2023 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна, но също бележи значителен спад от 62%. За периода януари-август тази година тя възлиза на 941,7 млн. евро при положителна стойност от 2,473 млрд. евро година по-рано.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 479,8 млн. евро, докато година по-рано е бил положителен в размер на 55,4 млн. евро.

Четете повече в investor.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2016 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback