fallback

Енергийният министър: "Булгаргаз" не е плащал фактури за 3 месеца на "Боташ"

Последната е дошла на 1 октомври, съобщи Владимир Малинов

17.10.2024 | 17:33 Автор: Вяра Димова

В Истанбул тази седмица са се срещнали представители на "Булгаргаз" и "Боташ", за да обсъдят отношенията си във връзка със съществуващото споразумение между двете страни, което България иска да предоговори. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Българската страна се опитва да предоговори споразумението, което бе сключено в началото на 2023 г. от назначения от президента Румен Радев служебен премиер Гълъб Донев. То е остро критикувано у нас от политици и енергийни експерти заради неговите неизгодни условия за България.

Отговорът на министъра на енергетиката

Министър Малинов припомня, че на 1 август 2024 г. в Анкара се е провела среща между "Булгаргаз" и "Боташ". На нея българска страна е изложила и аргументирала необходимостта от предоговаряне на споразумението, с цел запазване на финансовата стабилност на "Булгаргаз". От отговора на министъра става ясно, че компанията не е платила фактурите за месеците юли, август и септември, които турската страна ни е предявила. Последната фактура е дошла на 1 октомври. На няколко пъти "Булгаргаз" е информирал "Боташ" за невъзможност да плаща, но не е получавал отговор, а само нови фактури.

На 31 август "Булгаргаз" е стартирала преговори с правен консултант по швейцарско право за изготвяне на правен анализ

"Основната цел на този анализ е изследването на различните правни възможности в зависимост от хода на преговорите и потенциалното им развитие", обяснява министър Малинов, цитиран от БГНЕС.

По повод на отговора на служебния енергиен министър депутатът Калоян Методиев заявява, че той е "повече от притеснителен" и дава основание за нови въпроси: "От отговора става ясно, че турската компания продължава да изпраща ежемесечни фактури за плащания, мълчи с месеци, "Булгаргаз" няма възможност да извършва плащанията, преговорите тежко буксуват".

България сключи договор с "Боташ" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г. Той е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. - цели 13 години.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2016 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback