fallback

Гърция и България сключват ново споразумение за водите на река Арда

То ще е възможно при наличието на стабилно правителство

17.10.2024 | 15:02 Автор: Беатрис Младжова

Гърция и България са близо до сключване на ново споразумение, което ще позволи на Гърция да продължи да използва част от оттока на река Арда.

Компенсационното споразумение с Гърция от 1964 г., по силата на което България се задължаваше да изпусне 186 млн. куб. м вода от река Арда за напояване на земеделски земи в Северна Гърция, изтече на 9 юли 2024 г., предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

България е готова да се съгласи на нова сделка при подобни условия, но окончателното решение е на надлежно избраното правителство след предсрочните избори на 27 октомври.

"Сега Националната електрическа компания получи възможност да сключи незабавен договор с гръцко дружество за водата на Арда, която се пречиства от язовирите на компанията. Когато има стабилно редовно правителство, то ще може да сключи ново цялостно споразумение", казаха от Министерството на околната среда и водите в отговор на Euractiv България.

Водите на Арда са важни за Гърция

С вода от река Арда, доставена съгласно споразумението от 1964 г., Гърция напоява директно над 817 000 хектара в северен Еврос и непряко напоява 400 000 хектара. Водите на Арда са от голямо значение за водната екосистема на тази част на Гърция, където селското стопанство е невъзможно без водните ресурси на реката.

Атина настоява новото споразумение да предвижда същото количество вода, както досега.

Директорът на местната структура на Общата организация за подобряване на здравето в Гърция Орестис Вурнелис каза, че по-малки количества ще нарушат настоящия хидрологичен баланс.

През лятото на 2024 г. Гърция поиска и получи 80 милиона кубически метра вода, за да компенсира намалените водни запаси в гръцките участъци на реките Арда и Места. Водата е предоставена по силата на временно споразумение, подписано на 11 юли между Националната електрическа компания на България и правителството на гръцкия регион Източна Македония и Тракия.

Гърция получава повече от договореното

Неофициално българското правителство признава, че Гърция получава повече вода от реките Арда и Места от договореното.

"Липсата на реални данни за количествата вода, изтичащи на гръцка територия, е основен проблем за всяко споразумение. Гърция вече получава почти цялата си вода от Южна България", каза бившият заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев.

Основният проблем, според него, е точното количество вода, което трябва да бъде определено в новия проект на споразумение. Поради изменението на климата, каза той, не трябва да се уточнява в новото споразумение, защото е невъзможно да се предвиди колко ще е необходимо след десет години.

"За Гърция това споразумение е важно не толкова заради количествата, а заради регламентирането им", каза още Белев.

България е единствената страна в ЕС, която няма планове за управление на речните басейни за периода до 2027 г.

Преговори за водите на Места

След сключването на споразумението от Арда България и Гърция ще трябва да започнат преговори за ползване на водите на Места, тъй като споразумението изтича през 2031 г.

При подписването на споразумението в Места през 1996 г. Гърция се съгласи да отвори три нови гранични пункта с България в замяна на използването на водата. ГКПП Родополи-Ксанти все още не е отворен.

От българска страна са изградени три язовира на Арда, единствената голяма язовирна система на една река в България. Общият обем на язовирите надхвърля 1,2 милиарда кубически метра, което го прави най-големият язовир в страната.

Предишното споразумение между България и Гърция за Арда се основаваше на военни репарации по Парижкия договор от 1947 г. между страните от антихитлеристкия съюз и съюзниците на Третия райх – България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия.

По силата на Парижкия договор България е задължена да плати 45 милиона долара репарации на Гърция, част от дълга, изплатен по Ардинския договор за водите.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1959 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback