Николай Волев живя като по филмов сценарий: "Учил съм се от Чаплин" (+ВИДЕО)

Имам лошия навик да работя само с вдъхновение, не за пари, казва режисьорът

16.10.2024 | 19:27 Редактор:

На 78-годишна възраст ни напусна големият режисьор Николай Волев. Авторът на легендарните български филми "Господин за един ден", "Да обичаш на инат" и "Маргарит и Маргарита" е паднал от прозорец на таванско помещение в дома си. 

"Възможността хората да се разсмеят и да се разплачат в едно и също произведение е велико нещо. Учил съм се от Чарли Чаплин", сподели в интервю за БТА Волев през февруари 2024 г. 

В последните години режисьорът прави театър, но киното бе неговата най-голяма страст. 

А за да постигне мечтата си Волев рискува всичко. През 1968 година бяга отвъд Желязната завеса и учи кинорежисура в Лондон. През 70-те се завръща в България и създава незабравимите филми "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита", "Козият рог".

"Имам лошия навик да работя само с вдъхновение, не за пари. Така съм устроен. Парите никога в изкуството не могат да бъдат водещи. Водещи са въображението. Ако го има - става, ако го няма-  не става", вярваше режисьорът.

Творческият размах на Николай Волев личеше във всяка сцена и кадър, написа президентът Румен Радев. 

Режисьорът остави ярка следа в българското кино с емблематичните си филми, споделиха от Министерския съвет на страницата си. 

Поклон пред паметта му!

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС