fallback

Всеки българин годишно изхвърля по около 93 кг храна

У нас 1 300 000 души са под прага на бедността

16.10.2024 | 15:38 Автор: Вяра Димова

Всеки българин изхвърля годишно по 93 килограма храна. 10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Данните са на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната.

Всеки ден в ЕС се изхвърлят над 58 милиона тона храна

Изхвърлените през 2022 година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма. Годишно изхвърлената храна в България е 600 000 тона. Същевременно, по данни от миналата година, у нас 1 300 000 българи са под прага на бедността. 

"Тези данни са стряскащи. Не просто будят тревога, те призовават за незабавно и различно действие", коментира изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, цитирана от БНР.

Съветите на експертите по отношение на храната, която купуваме

"Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор".

На 30  ноември и 1 декември 2024 г. Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1532 гласа

Снимка: pixabay

fallback
Още от България
fallback