Следродилната депресия не е просто тъга, майките мислят да наранят себе си или бебето

Медикаментозно лечение се прилага при по-тежки случаи

16.10.2024 | 14:35 Редактор:
Една от основните причини са значителните хормонални промени след раждането.
Една от основните причини са значителните хормонални промени след раждането.

Следродилната депресия засяга повече първораждащите жени. Това е психично състояние, което се различава от обичайната следродилна тъга, която много жени изпитват поради хормоналните промени и стреса от грижите за новороденото.

Симптоми на следродилната депресия

Симптомите включват продължителна тъга, загуба на интерес към ежедневни дейности, чувство на безнадеждност, умора, промени в апетита и съня и дори мисли за самонараняване или вреда на бебето. Тези симптоми могат да започнат още в първите няколко дни след раждането или дори месеци по-късно и те могат да продължат дълго, ако не бъдат третирани.

Една от основните причини са значителните хормонални промени, които настъпват след раждането, както и физическите и емоционалните предизвикателства, свързани с грижите за новороденото. Други рискови фактори включват история на депресия или други психични разстройства, липса на социална подкрепа, стресови житейски събития и усложнения по време на бременността или раждането.

Лечение и подкрепа за майката

За справяне с нея е от съществено значение новите майки да получат подкрепа от своето семейство и приятели. Емоционалната подкрепа може да включва просто присъствие, слушане без осъждане и помощ в грижите за бебето. Често близките на майката могат да помогнат с практични задачи като домакинска работа и грижи за детето, за да може майката да има време за себе си и да се възстанови.

Психотерапията, особено когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е ефективен метод за лечението ѝ. Тя помага на жените да разпознават и променят негативните мисли и поведение, които допринасят за тяхната депресия. Медикаментозното лечение с антидепресанти също може да бъде препоръчано при по-тежки случаи. Комбинацията от терапия и медикаменти често води до най-добри резултати.

Четете повече по темата в puls.bg

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1432 гласа

Снимка: pixabay