Румен Радев: Този Висш съдебен съвет няма легитимност да избира главния прокурор

Действията на ВСС не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото, каза още президентът

16.10.2024 | 13:37 Редактор:

Военното министерство да провери дали българските летци са достатъчно осигурени и отговарят на стандартите на НАТО. За това призова президентът Радев в Деня на българските военновъздушни сили. 

С изричната уговорка, че не посочва виновници, военното министерство заключи, че самолетът е бил в изправност, но летците поели "необосновано висок риск".

"Министерството на отбраната беше непределно ясно, че са установени непосредствената и съпътстващите причини, но установяването на вина не е обект на тази проверка", каза Румен Радев.

Затова държавният глава настоява:

"Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са неетични и неморални. Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време", допълни той.

Внушена вина обаче видяха от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив

"Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите", написаха в свое изявление от Военната прокуратура.

В действията на военното министерството, прокуратурата видя нарушения на Наказателна процесуалния кодекс.

"Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс", пишат още от прокуратурата.

Радев осъди ВСС

А критики прокуратурата получи от президента, но по избора за нов обвинител номер 1. Държавният глава атакува процедурата за главен прокурор, в която единствен кандидат е настоящият изпълняващ длъжността - Борислав Сарафов. 

"Този Висш съдебен съвет няма легитимност да избира главния прокурор на България", заяви Радев.

Действията на Висшия съдебен съвет не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото, каза още президентът Радев.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1383 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR