Съдия Румяна Ченалова с четвърто дисциплинарно производство

Този път то е по искане на министъра на правосъдието Христо Иванов

09.02.2015 | 16:16 Редактор: Васил Детелинов
Съдия Румяна Ченалова с четвърто дисциплинарно производство

Срещу съдията от софийския градски съд Румяна Ченалова започва още едно дисциплинарно производство. Този път то е по искане на министъра на правосъдието Христо Иванов. Висшият съдебен съвет ще проверява за нарушения в работа й. Поводът отново е назначаването на синдика Панайот Велков.

Това е четвъртото дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. То започва след проверката на министерството на правосъдието срещу синдика Панайот Велков, която установи сериозни нарушения в работата му и вследствие на която той беше отстранен от длъжност. В следващите седмици кадровиците на съдебната власт ще проверят всички обстоятелства около това как Ченалова е назначила Велков за синдик по делото "Белведере". Ако бъдат открити нарушения, комисията ще предложи колко тежко да бъде наказана съдията.

 

След проверката на правосъдното министерство, Христо Иванов предложи да бъде образувано дисциплинарно производство и срещу съдията Ивайло Родопски. Той също е работил със синдика Панайот Велков . За последно това е станало по делото за несъстоятелност на ТV7. 

Именно едно от тези дела за несъстоятелност, станало емблематично - "Белведере", доведе в средата на януари до отстраняване за шест месеца на съдия Ченалова от Софийския градски съд.