Румен Радев: Няма командир, който да желае гибелта на своите подчинени

"Празникът на авиацията и Българските военновъздушни сили е помрачен", каза президентът

16.10.2024 | 09:40 Редактор:

Тази година Празникът на авиацията и Българските военновъздушни сили е помрачен заради гибелта на двамата летци, за които продължаваме да скърбим. Но няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти относно катастрофата. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

"Вчера от Министерството на отбраната  бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата  причина. Вменяването на отговорност не е обект на тази проверка. Продължава работата на прокуратурата и назначената комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във ВВС. Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са неетични и неморални. Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време", допълни той.

По думите му такива инциденти се случват и в страните с най-модерните високотехнологични военновъздушни сили.

"Летателната работа, особено в изтребителната авиация, е високорискова и изключително сложна дейност. Тя изисква всестранно осигуряване. Не може да изискваме сложни задачи с високо изпълнение, без да осигурим условията и за летците, и за техните командири", подчерта държавният глава.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1432 гласа

Снимка: БГНЕС