Последно сбогом с Кирил Маричков: "Изпращаме колос в музиката"

Изпратиха с аплодисменти великия музикант в последния му път

15.10.2024 | 19:23 Редактор:

Супергрупата "Фондацията" планираше да празнува Кирил Маричков с концерт на 30 октомври в зала 1 на НДК, защото точно тогава той щеше да навърши 80 години. Групата обяви, че концерт ще има, но няма да празнува. Концертът ще бъде в негова памет.

"Един достоен човек във всяко едно отношение. И като личност, и като музикант, и като човек, който е измислил музика, която ще остане след всички нас", коментира музикантът и фронтмен на група "Сигнал" Данчо Караджов.

"Няма българин по света, който да не знае кой е Кирил Маричков и да няма спомени с песните му", допълни фронтменът на Б.Т.Р Атанас Пенев.

Близки и приятели си спомниха за легендарния музикант.

"Той беше не само голям музикант, но и голяма личност, със всестранни интереси, честен и праволинеен. Би трябвало такъв човек да служи за пример на всички", заяви китаристът на "Фондацията" Иван Лечев.

"Изпращаме една епоха, един колос в българската музика, композитор, инструменталист, певец, изключителен човек, аристократ, ерудиран. Всички идваме тук да го изпратим с най-топли чувства и обич", сподели певецът и музикален педагог Етиен Леви.

Последно сбогом си взеха колеги, близки и приятели

С думи на обич, признателност и поклон пред безграничния талант и човешка доброта – така приятели и колеги изпратиха големия музикант Кирил Маричков в последния му земен път. Човек над суетата и над славата с огромна душа. Или за тях – Кирчо. 

"Щастлива съм, че сме били близки в годините, че сме споделяли еднакви мисли, защото той, както и аз, сме родени свободни хора", каза певицата Йорданка Христова.

"Щом една песен на Киро се пее 20-30-50 години, това означава, че е имало смисъл да живее", добави певецът Васил Найденов.

Пример за свободен дух

Редица свързват личността и творчеството на Кирил Маричков с бурни времена на преход и пример за свободен дух. 

"Той беше носител на тая глътка свобода, независимост, на това творчество, което е присъщо само на определен човек", посочи бившият премиер на България Иван Костов.

"Аз го свързвам с бунтара, с песните, които наподобяваха тези на големите групи на запад и знам колко проблеми е имал с властта заради това. Убеден демократ до края на живота си", припомни политикът Мирослав Боршош.

"Моят първи концерт на "Щурците" - бях 4 или 5 клас. Така се заредих тогава от звука, присъствието и енергията, която имаше на сцената, че ми беше като кръщенето в рокендрола. Запалих се и след това изнудих майка да ми купи китара и съм почнала самостоятелно да уча песента "Две следи", спомни си певицата Милена.

А дори и в последния си миг "най-яркият щурец в българската култура" си отиде от света на любимото място – сцената. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1117 гласа