fallback

Измъчиха деветокласниците с технически проблеми на изпита по природни науки

От МОН проверяват всички постъпили сигнали

15.10.2024 | 19:04 Автор: Елеонора Танева

Технически проблем провали втория ден на електронния изпит по природни науки за учениците в 9 клас. 

Деветокласничките Мартина и Стефания са сред учениците от 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов", чиито акаунти не успяват да проработят. 

"С всички мои съученици влязохме поне по пет пъти поотделно всеки, рефрешвахме няколко пъти, но не стана", сподели Стефания. 

"Чакахме около 40-50 минути и ни казаха да си тръгваме, защото няма смисъл повече да чакаме", каза Мартина. 

За да се явят на втората част на изпита по природни науки, учениците е трябвало да въведат потребителско име и парола. Системата обаче блокира. 

В училището са се явили 45 ученици. От ръководството казват, че след неколкократните неуспешни опити са подали сигнал към Регионалното управление на образованието.

"Веднага се обадих в РУО и ми казаха да изпратя имейл и после минах по стаите и пуснах учениците. Към 9 без нещо получихме имейл от управлението по образование с нов линк, който, за съжаление, също не работеше. Самата платформа не издържа заради големия наплив от едновремнно влизащи ученици", коментира зам.-директор на 119 СУ Стоян Георгиев.

В позиция до медиите от образователното министерство обясниха, че е възникнал технически проблем и всички постъпили сигнали се проверяват: "Днес изпита успешно са положили над 16 500 ученици, а 10 хиляди са се отказали или не са се явили заради техническия проблем."

От училището си обясняват техническите затруднения с начина, по който е ставал достъпът до системата. Вчера, в първия ден от изпита, той се осъществяваше по различен начин. Синхрон зам. -директор 01:29 

"Ставаше елементарно със сканиране на QR код, който директно активира теста на съответния ученик. Вчерашният изпит премина много гладко", каза Стоян Георгиев.

Престои да бъде насрочена нова дата, на която да бъде дадена възможност на всички да положат теста отново. 

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1145 гласа

fallback
Още от България
fallback