Лекари от ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе, глътнало част от играчка

Пластмасовият елемент е заседнал на мястото, където се кръстосват дихателният и храносмилателният път

15.10.2024 | 17:26 Редактор:
5 дни родителите обикаляли с бебето по болници.
5 дни родителите обикаляли с бебето по болници.

Специалистите в УНГ клиниката на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" спасиха 8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка. За много кратко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача.

"При това дете чуждото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателният и храносмилателният път. Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход“, разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. И макар родителите да съобщават, че оплакванията на кърмачето са от 5 дни, почти ежедневно е консултирано с лекари и е назначена терапия за инфекция, тя се усъмнява, че най-вероятно се е задавило. Родителите отричат, защото не са видели то да поставя нещо в устата си, информират от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

На бебето е направен оглед с камера през носа

"Знаехме, че разполагаме с броени минути, тъй като, по сведение на родителите, оплакванията на детето са от повече от 5 дни. Всяка секунда можеше да е фатална. Едно от големите притеснения беше анестезията. Имаше опасност при вкарването на интубационната тръба, тя да увлече чуждото тяло и още повече да влошим състоянието на детето. Затова с доц. д-р Маринов, един от най-опитните ни анестезиолози, решихме да действаме с местна анестезия, но с готовност, при необходимост, детето веднага да бъде интубирано", споделя УНГ хирургът доц. д-р Попов, който успява да извади от гърлото на момиченцето без усложнения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

Детето не се е хранило пълноценно от 5 дни и е било доста дехидратирано. 

Разказът на майката

"Бях сложила бебето на дивана, за да си гризе хлебче. То обаче се обърна и си удари главичката в масата. Гушнах го веднага, но започна да се дави. Първата ми мисъл беше, че се дави с хляб. После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана. Започнахме да я тупаме по гръбчето – нищо не излезе. В един момент спря да се дави, но дишаше тежко и отделяше много секрети. Бързо отидохме в Спешното отделение в Елин Пелин, където живеем. Докторът я преслуша и каза, че белият дроб е чист, но за всеки случай ни посъветва да се консултираме с педиатър.“, спомня си началото на кошмара младата майка. Тя е стоматолог по професия.

Семейството посещава две болници и личния лекар на момиченцето. Навсякъде лекарите правят кръвни изследвания, рентгенография на бял дроб, но не успяват да установят причината, дори се усъмняват, че може бебето да е заразено с Ковид-19. Започват лечение за инфекция. Момиченцето обаче подържа температура, продължава да отделя секрети и става все по-отпуснато и отпаднало. Майката решава, че има нужда от консултация с УНГ специалист.

Бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове

Частта е паднала от играчка на по-голямото дете в семейството.

"Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се поставят на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са малък предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги разгледа подробно“, обяснява младата жена. Тя се обръща със съвет към останалите родители: "Понякога само за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, защото в нашия случай това беше причината, следете по-голямото дете да си прибира играчките (нашето ги разхвърля навсякъде). И внимателно оглеждайте всичко – понякога предмет, който изглежда съвсем безобиден, може да създаде големи проблеми".

Детето е оставено няколко дни на антибиотично лечение в отделението, поради развилата се локално възпалителна реакция. Постепенно то е започнало да се храни нормално, спряло е да повишава температура.

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви усложнения.

Ремонт на детското  УНГ отделение

От лечебното заведение съобщават, че лично българският Патриарх, Негово Светейшество Даниил, е дал старт на благотворителната инициатива за събиране на средства за ремонт на детското УНГ отделение в столичната болница.

Отделението по детска отоларингология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото по рода си за цяла Западна България.

Тук се намира един от малкото специализирани центрове за вадене на чужди тела от дихателните пътища при деца, както и Референтния център за кохлеарна имплантация и слухови нарушения при деца. Отделението се нуждае от ремонт, който да подобри битовите условия за децата и придружаващите ги родители. По този повод за втора поредна година Светия Синод на Българската православна църква стартира благотворителна кампания "Деца помагат на деца“, в която деца даряват свои картини в подкрепа на своите боледуващи връстници. Целта на кампанията е да подпомогне финансово ремонта.

Който желае, може да дари средства на банкова сметка:

УниКредит Булбанк - клон София Батенберг

Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF

Получател: Българска Патриаршия Св. Синод

IBAN: BG74UNCR70001521462653

Основание за плащане:

КАМПАНИЯ "ДЕЦА РИСУВАТ ЗА ДЕЦА“

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1070 гласа

Снимка: УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ"