fallback

Румен Радев награди ген. Михов и полк. Пампоров за приноса им към военната авиация

Отличие за заслуги към авиацията в навечерието на празника на ВВС

15.10.2024 | 17:18 Автор: Деси Николова

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента генерал (о.з.) Михо Михов и полковник (о.з.) Владимир Пампоров за заслугите им към военната авиация. Церемонията се проведе днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2, в чест на предстоящия празник на авиацията и Българските военновъздушни сили, който ще се отбележи на 16 октомври.

Държавният глава удостои с отличието генерал (о.з.) Михо Димитров Михов за принос към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на Република България и по случай навършване на 75 години.  Президентът изтъкна в словото си богатата биография на генерал Михо Михов, която по думите му остава пример за посветеност и всеотдайност към каузата за защита на родината.

"С чест извървяхте целия си професионален път, преминавайки през всички длъжности – от летец, пилот-инструктор до най-високата – началник на Генералния щаб на Българската армия", обърна се държавният глава към ген. Михов. Президентът посочи, че ген. Михов не само е ръководил и учил на отговорност бъдещите командири, а ги е възпитавал и в дух на родолюбие, с което е заслужил уважението им.

В приветствието си държавният глава отбеляза предизвикателствата в професионалния път на ген. Михов, свързани с взимането на трудните решения по "План 2004" за трансформация и редуциране на Въоръжените сили. 

"Вие бяхте достойният защитник на военната ни авиация и Българската армия от посегателствата на невежи и користни политици", каза Румен Радев и допълни, че ген. Михов е успял по професионален начин да се справи с подготовката на страната ни за членство в НАТО във военно отношение. 

Президентът връчи Почетен знак и на полковник (о.з.) Владимир Илиев Пампоров за принос към развитието на българската военна авиация и по случай навършване на 75 години. В обръщението си държавният глава отбеляза хилядите заредени с напрежение летателни часове на полк. Пампоров, стотиците му бойни дежурства, участието му в различни тактически учения. 

"Десетки млади летци получиха най-високо ниво на професионална подготовка благодарение на Вас и неслучайно вие сте известен в авиационните среди като "Човекът МиГ-23", заяви президентът Радев в приветствието си към полк. Пампоров. Държавният глава го поздрави и за книгата "Аз и МиГ 23", която е написал със спомените си за силните години на военната ни авиация и силните пилоти в кабината на изтребителя. 

От името на наградените благодарност за отличието изказа генерал (о.з.) Михо Михов. Генерал Михов честити утрешния празник на Военновъздушните сили и припомни знаменитата си фраза - "Без авиация няма нация", която държавният глава определи като "отправна точка и на следващите поколения в борбата за сигурна и просперираща България".

Ген. Михов сподели за трудностите пред Българската армия при смяната на политическата система и подготовката на страната за членство в НАТО, като изтъкна положените усилия за съхраняването на Военните училища в условия на "нихилизъм по отношение на авиацията".

На церемонията присъстваха курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". По този повод държавният глава подчерта важността на съхраняването на връзките между поколенията и приемствеността в авиацията.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1093 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента

fallback
Още от България
fallback