fallback

Борислав Сарафов нареди проверка на прокурор, отказал по-строга присъда за катастрофа с жертва

"Тези престъпления са основен акцент в работата ни", каза главният прокурор

15.10.2024 | 14:20 Автор: Беатрис Младжова

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов запозна близки на пострадали и загинали при тежки пътнотранспортни произшествия и представители на Сдружение "Ангели на пътя", както и адвокат Людмил Рангелов, с вижданията си за работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя, които ще залегнат в концепцията, която предстои да бъде представена в рамките на процедурата по избор на главен прокурор.

В срещата, проведена на 14 октомври в Съдебната палата в София, по инициатива на близките на загинали на пътя млади хора, участваха и завеждащите отдели във Върховна прокуратура - Ваня Стефанова и Виктор Малинов.

"Ние усещаме болката ви. Престъпленията, свързани със смърт на пътя, са основен акцент в работата на прокуратурата. Нашата амбиция е, доколкото законът ни позволява, да направим всичко възможно да постигнем справедливост по тези дела. А със справедливостта ще дойде и генералната превенция", заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

По-бързо приключване на експертизите, които са ключови за делата за смърт при пътнотранспортни произшествия, както и на досъдебните производства и нуждата от законодателни изменения, които да решат наболелия проблем с липсата на вещи лица, обсъдиха още ръководството на прокуратурата и близките на загинали на пътя младежи.

Ревизия в работата на магистрата

Във връзка със сигнал, подаден от Сдружение "Ангели на пътя", по повод отказ на прокурор Владислав Владимиров от Апелативната прокуратура в София да подкрепи в съдебна зала протест на Софийската градска прокуратура за по-висока ефективна присъда за причинено пътнотранспортно произшествие заради шофиране с превишена скорост, при което е загинало 20-годишно момче от гр. Перник, а негов спътник е тежко ранен, Борислав Сарафов информира близките, че с негова заповед е назначена ревизия на работата на магистрата. 

Екип от прокурори от Върховна прокуратура ще провери работата на прокурора от АП-София от началото на годината, като ревизията ще обхване всички дела и преписки, срочността на произнасянията по тях, натовареността на магистрата и други показатели, свързани с професионалните му задължения. 

В рамките на срещата бяха обсъдени и други въпроси, повдигнати от близките на пострадали и загинали младежи при пътнотранспортни произшествия.  

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1044 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback