fallback

"Военна полиция": Пилотите на L-39 са поели необосновано висок риск

Екипажът имал секунда и половина да катапултира, но не го сторил

15.10.2024 | 13:38 Автор: Вяра Димова

Месец след авиокатастрофата край "Граф Игнатиево" с двама загинали пилоти, стана ясно, че самолетът бил изправен, а елитните летци Петко Димитров и Венцислав Дункин поели "необосновано висок риск". Това показват данните от черната кутия на машината, твърди комисията, създадена да разследва трагедията.

"Информирам, без да се намесвам в работата на прокуратурата, за резултатите от проверката на служба "Военна полиция". Това е разследване, независимо от съдебното и досъдебното разследване", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Проверката на "Военна полиция" не е нито обвинение, нито присъда

Подчинената на военното министерство служба е проверила четири хипотези за трагичния инцидент.

"Първото е проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полета. Второ - медицинско изследване, трето - изследване на авиационната техника и четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие", уточни държавният инспектор в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" Петко Василев.

Подготовката на пилотите и планът за полета били на ниво

Двамата летци били прегледани и в добро общо състояние. Технически самолетът е изправен - такива са заключенията по първите три хипотези.

"Като основна причина комисията е определила поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Като съпътстващи причини са определени нарушаването на мерките за безопасност, нарушаване реда на изпълнението и неправилна оценка на запаса от височина", подчерта още Василев.

Екипажът имал секунда и половина да катапултира, но не го сторил. Проверката на министерството не може да прецени дали е била нужна намеса на наземния ръководител на полета.

"Явно това, което са видели, не е предизвикало такава намеса", коментира заместник-началникът на отбраната ген. Цанко Стойков.

Кадровото измерение на последиците от катастрофата е неясно - оставки може да има, но засега не.

"След като стане ясна цялата информация, тогава ще вземем кадрови решения", заяви Запрянов.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1043 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback