Атанас Запрянов: Самолетът от авиокатастрофата при "Граф Игнатиево" е бил в изправност

Пилотите са били в отлично психическо и здравословно състояние, каза военният министър

15.10.2024 | 09:54 Редактор:

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че комисията, която разследва авиокатастрофата при "Граф Игнатиево", не e открила преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември. Пилотите са били в отлично психическо и здравословно състояние.

Не е имало проблем с авиационната техника. Според "Военна полиция" към МО, падането на самолета се дължи на поемане на неоправдано висок риск, нарушават се мерките за безопасност от страна на пилотите.

Човешкият живот е най-ценният капитал за Министерство на отбраната, подчерта военният министър.

"Като професионалист и генерал ще кажа, че в такива трагични събития, ако един командир, който връчва знамето на ковчега на загинал негов подчинен, не чувства отговорност, значи той не само че не е за тази работа, но и няма човешко достойнство", заяви Запрянов на пресконференция за резултатите от проверките за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево".

При инцидента загинаха опитните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

"На 13 септември 2024 г. е допусната катастрофа с учебно боен самолет L-39. С изпълнение член 18 ал. 1 от Наредба 2 от 3 май 2012 г., която определя реда за разследване на авиационните произшествия, министърът на отбраната, със своя заповед, назначава комисия за разследване на авиационното произшествие. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебното производство и единствена негова цел е да установи причините за произшествието, както и да набележи адекватни мероприятия за минимизиране на вероятността от допускане на повторяемост", каза държавният инспектор в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" Петко Василев.

"Всеки трябва да носи своята отговорност, но МО не е съд и не раздава присъди. След като стане ясна цялата информация, тогава ще говорим за кадрови смени", посочи Запрянов и добави, че няма мероприятие на "Въоръжените сили", което да не включва мерки за безопасност.

Снимка: Bulgaria ON AIR