Реформите във водения сектор са необходими

Промените следва да бъдат извършени от различни институции и власти, коментира Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие

09.02.2015 | 12:48 Редактор: Мариета Иванова
Реформите във водения сектор са необходими

Реформите във водения сектор са необходими, заяви в ефира на Bulgaria On Air Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Той направи коментара по повод поредните събития с наводнения в резултат на обилни валежи в страната.

Симидчиев подчерта, че някои от промените следва да бъдат извършени от местната власт, други от  централната, а трети от самите търговски дружества.

Добрата новина по думите му е, че има набрана инерция по осъществяване на тези реформи още от 2011, при известен застой при управлението на кабинета „Орешарски“ и ново съживяване при второто правителство на Борисов.

Още от миналото правителство подготвихме комплекс от мерки, част от които са предвижени към приемането им отново  сега, коментира Симидчиев.

По повод съмненията за контрола на изпускането на язовирите и необходимостта от предварително известяване на хората при прогноза за обилни валежи и очаквани наводнения,   експертът посочи, че винаги нещата могат да се случват и по по-добър начин.

Той обаче, изтъкна че са факт и климатични промени и интензивни локални валежи, невиждани досега, като количество, паднало за единица време над определена площ.

Симидчиев определи въпроса за поддържането на наличните 3000 язовира като много сериозен.

Той посочи, че част от планираните промени са свръзани с това да има изясняване на собствеността и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да стане единен централен орган, който да контролира язовирите, да проверява съоръженията и да предписва мерки.

Към момента обаче ДАМТН нямала необходимата експертиза и били необходими година – две, за да се види реален резултат.

Проблемът с поддържането по думите му е по-сериозен при по-малките съоръжения, тъй като големите язовири са в добро състояние и за тях се грижат професионални оператори в лицето на „Язовири и каскади“ и „Напоителни системи“.

Според експерта договорите с концесионерите не са пречка за поддържането на съоръженията. „Концесионерът е един наемател и скача според тоягата. Собственикът е този, който може да го задължи да се държи по определен начин. Ако концесионер на язовир не може да го поддържа, общината трябва да намери начин да осигури доброто състояние на съоръжението или да го премахне“, коментира той

Като цяло Симидчиев очаква след законовите промени ситуацията с водните съоръжения да се промени в положителна посока.

По повод дебата за разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) той смята, че това ще повиши експертизата на регулатора. Сега водните комисари участват в решенията по енергийни въпроси и обратно, даде пример Симидчиев.

Цялото интервю може да видите от видео файла.