fallback

Колко деца у нас са ваксинирани срещу полиомиелит и защо имунизацията е важна?

В Инфекциозната болница в София отдавна не са срещали случай на дете с проблем заради пропусната ваксина

14.10.2024 | 18:55 Автор: Искра Ангелова

Близо 90% от децата у нас са със завършен цикъл на ваксинация срещу полиомиелит за миналата година. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването. На този фон - преди седмица 10-годишно дете от Кърджали беше прието в болница заради остра вяла парализа вследствие на незавършена ваксинация.

Комбинираната ваксина срещу полиомиелит е част от задължителния календар с имунизации. Въпреки това, последният регистриран случай на заболяването у нас е пред 22 години, показват данни на МЗ. В Инфекциозната болница в София отдавна не са срещали случай на дете с проблем заради пропусната ваксина. 

"В България се използва инактивирана ваксина срещу полиомиелит, която се прилага на 5 приема – на втори, четвърти месец. След това реимунизациите продължават на 16-ия месец и на шестата година. Това са 5 приема и всичко това е включено в задължителния имунизационен календар, и не бива да бъдат пропускани тези дози", каза изпълнителният директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" д-р Тома Томов.

Кое е характерно за полиомиелита?

Макар и единичен, случаят на 10-годишното дете в Кърджали се оказа свързан с незавършената ваксинация.

"При завършена имунизация на детето, то вероятността да се стигне въобще до боледуване е под процент. Това, което е характерно за полимиелите, са остри вяли парализи, които се наблюдават сутрин. Така наречените сутрешни парези", поясни инфекционестът в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" д-р Трифон Вълков.

А родителите, които избират да ваксинират децата си, преобладават.

"Анна ми е второто дете и вярвам в ползата от задължителните ваксини. Ние дори препоръчани и от доктора допълнителни слагаме, и за хепатит и за варицела", коментира Аглая Иванова.

"С години не сме виждали такива заболявания като дифтерия, полиомиелит, тетанус, които благодарение на тази имунизация с десетилетия не са наблюдавани", допълни д-р Вълков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 699 гласа

fallback
Още от България
fallback