fallback

Калин Каменов: Недобрата комуникация е сред причините за високата младежка безработица

67% от младежите не са ангажирани нито с работа, нито с обучение, коментира заместник-министърът на младежта и спорта

09.02.2015 | 12:29 Автор: Мариета Иванова

Недобрата комуникация между институциите, от една страна, и неправителствения сектор от друга са сред ключовите причини за високия процент на младежка безработица у нас, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. Той подчерта, че фактът, че картината е подобна в Гърция и Италия, не е успокоение.

Каменов изтъкан, че има достатъчно програми за справяне с младежката безработица, но остава въпросът дали работят ефективно и дали са достатъчно гъвкави.

Той цитира данни от направено наскоро проучване сред младежи от 15 до 24-годишна възраст, от които станало ясно, че 67% от анкетираните не са заети, нито с обучение, нито с работа. -“Това е времето, в което  могат да развиват уменията си, да учат чужд език и да се преквалифицират, да бъдат активни и полезни за себе си и за обществото, в което живеят“, коментира Каменов.

По думите му по-притеснителна е тенденцията, че българските младежи са на едно от първите места в Европа по използване на интернет. Процентът според направеното проучване сочи, че 91% от младежите у нас използват интернет, но с цел забавление. Той подчерта, че това само по себе си не е лошо, но не и „когато имаме данни за младежка безработица от 21% по данни на Агенцията по заетостта и 28 по НСИ“.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback