РИОСВ с предписания за спиране на замърсяването на река Новачица

Те са задължителни и са към "Софийска вода"

14.10.2024 | 16:25 Редактор:
Има видими промени в качеството на водата.
Има видими промени в качеството на водата.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София (РИОСВ) са извършили проверка във връзка с постъпил на 10 октомври 2024 г. сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води.

С цел изясняване на всички факти от инспекцията са изискани представители и информация от Басейнова дирекция "Дунавски район", район "Изгрев" към Столичната община и "Софийска вода" АД.

От представителите на "Софийска вода", присъствали на място при проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица "д-р Любен Русев" и МБАЛНП "Свети Наум". Причината за аварията е компрометирането на конструктивната цялост на колектора, вследствие на пропадания и разрушения на дъното му, особено в зоната, преминаваща под административната сграда на болницата. Поради риск от срутване на сградата се налага цялостна подмяна на тръбите в засегнатия участък.

Поради авария на главния канализационен колектор, с цел изпълнението на горепосочения проект, отпадъчните води са отбити от градската канализация през отливен канал на дъждопреливника в река Новачица.

В РИОСВ – София няма постъпило уведомяване от "Софийска вода" или общината за посочената авария и отбиването на води от градската канализация в река Новачица. Инспекцията е уведомена след постъпването на сигналите на 11 октомври за необходимите аварийни действия.

РИОСВ даде задължителни предписания на "Софийска вода"

Компанията трябва да предостваи подробна информация за проекта за подмяна на канализационния колектор, включително всички разрешителни и одобрения, да представи конкретен времеви график за изпълнението на проекта, както и писмено да уведоми инспекцията за преустановяването на отвеждането на отпадъчните води в река Новачица.

Съгласно чл. 191, ал. 1, т. 1 от Закона за водите, кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води. В тази връзка на кмета на Столична община са дадени предписания да бъде представена информация относно извършваните ремонтни дейности, анализ от изпълнителите на всички възможни технически решения с цел недопускане на замърсяване на реката, оптимизирането на сроковете за възможно най-бързо приключване на ремонтните дейности, както и предприети мерки за минимизиране на замърсяването на реката и нейното възстановяване след приключване на дейностите.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 518 гласа

Снимка: архив, БГНЕС