Димитър Главчев: Горещи поддръжници сме на разширяването на ЕС

Очевидно се движим напред с Република Северна Македония, каза премиерът

14.10.2024 | 15:57 Редактор:
Според Главчев всяка страна, кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си.
Според Главчев всяка страна, кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си.

"Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички", заяви премиерът Димитър Главчев в Берлин, където участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес".
   
Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка – ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави.  

"В крайна сметка ние това сме го направили с Република Северна Македония и очевидно се движим напред, тъй като на срещата беше дадено като добър пример - една държава да преговаря с целия Европейски съюз", сподели още Главчев.

Министър-председателят коментира, че по време на срещата е станало ясно, че Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината, както и че Албания се очаква да започне да отваря преговорни глави в този период, както и че е била изразена надежда, че и Сърбия би могла да стартира преговорни глави в началото на 2025 година. 

Премиерът направи изказване във втория панел на форума на тема "Зелена програма, свързаност, енергия". Той акцентира върху развитието на транспортните коридори, като например Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T), който ще намали търговските бариери и ще подобри мобилността в региона.  

Главчев изтъкна също енергийната свързаност, както и инвестициите в енергийна инфраструктура и възобновяеми източници. Те са от жизненоважно значение за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и привеждане в съответствие със Зелената програма на Западните Балкани.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 470 гласа

Снимка: пресслужба на Министерския съвет