fallback

40% от българчетата са с наднормено тегло

На четвърто място сме в Европа по този показател

14.10.2024 | 13:44 Автор: Беатрис Младжова

Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло. Това нарежда страната ни на четвърто място в статистиката по затлъстяване в Европа.  Телефоните, компютрите и телевизията са модерният начин за забавление на децата. Това е и основната причина за все повече подрастващи с наднормено тегло. 

"Хранят се с полуготова храна, на всички ни е известно какво. Не спортуват, телефоните са по-важни и забравиха игрите. Имам случаи когато идват на здрави деца родителите да искат бележки за освобождаване от физическо в училище, което не мога да си обясня", заяви общопрактикуващият лекар д-р Йорданка Костадинова.

Децата със затлъстяване, при които има хормонален дисбаланс, са под 10%. Всички останали пълнеят от прехранване и застоял начин на живот, смятат експертите. Изследванията показват, че детското затлъстяване ще нарасне с 60% до 2030 г. Първа стъпка към превенцията е здравословното хранене. 

"Повече плодове и зеленчуци, по-малко сладкиши и ще има ефект", допълни д-р Костадинова.

Децата не спортуват достатъчно

При метаболитните проблеми важна роля за подрастващите играе и спортът. 

"Спортът е здраве, той кара тялото да се чувства добре, кръвта циркулира, децата са по-жизнени и е изключително важно основно родителите да се запознаят с това нещо, защото по-голямата част от тях нямат представа от добродетелите на спорта. Да запазят децата си по спорт и ще имаме по-здрави, по-слаби и по-усмихнати деца", коментира треньорът на българския национален отбор по ММА Ивайло Георгиев.

По данни на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести се запазва висока честота на затлъстяване и сред населението в активна възраст.

С наднормено тегло са 29 на сто от мъжете и 20% от жените на възраст между 30 и 59 години. При хората над 60 години процентът при мъжете се запазва, а при жените се увеличава до 35 на сто. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 470 гласа

Снимка: pixabay

fallback
Още от България
fallback