Голям празник е - не трябва да вдигаме скандали, нито забавлението да е прекалено

На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо

14.10.2024 | 07:04 Редактор:
Почитаме паметта на преподобната Петка-Параскева Търновска.
Почитаме паметта на преподобната Петка-Параскева Търновска.

На днешния ден,14 октомври, Българската православна църква почита паметта на преподобната Петка-Параскева Търновска. Празникът е известен сред народа като Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI в. Води благочестив живот, а след кончината ѝ нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен II ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

Традиции и обичаи

На този ден в някои райони на страната се спазва обичая "полазване" - следи се какъв човек ще премине първи прага на дома ни. Ако този човек е добър, усмихнат, с късмет в живота - такава ще бъде и новата година за нас.

Според народните вярвания Света Петка е покровител на семейството, плодородието, раждането. На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо, гозби с праз лук. На трапезата се слага и вино.

Има вярвания, че на този ден не трябва да се вдигат скандали, нито пък трябва да се прекалява със забавлението, за да не се стигне до скръб и тъга. Не е добре да се поставя начало на нови неща, защото може да не доведат до очаквания резултат. Хората, които още не са открили любовта, не трябва да мият и сресват косата си, защото рискуват да останат още година сами.

Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка и техните производни!

Четете повече в az-jenata.bg

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 23 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)