Румен Радев: Общините трябва да компенсират с повече работа липсата на правителство

За съжаление нашият парламент е отдаден на други приоритети, каза държавният глава

13.10.2024 | 20:03 Редактор:
Трябва час по-скоро да намерим решение на проблема, смята президентът.
Трябва час по-скоро да намерим решение на проблема, смята президентът.

Невъзможността през последните години да се състави дейно редовно правителство и деградиращото функциониране на българския парламент пилеят национална енергия и историческо време и това стоварва още по-голяма тежест върху плещите на българските общини, които трябва да компенсират тези дефицити с много повече работа. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриващата пленарна сесия на Годишната среща на местните власти.

Събитието се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и е част от проявите по случай Деня на българската община – 12 октомври. Сред участниците във форума бяха служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов и изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Държавният глава бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

"В години на кризи и политическа нестабилност в България кметовете и председателите на общински съвети се превърнаха в олицетворение на държавността", подчерта Румен Радев и приветства утвърждаващата се роля на НСОРБ като незаменим фактор във взаимодействието между хората по места и централната власт. 

По думите му през последните години отговорността на общинските ръководства нараства, но поради липсата на достатъчно заложени в нормативната база възможности за действие кметовете трудно успяват да отговорят на високите очаквания към себе си. 

"За съжаление нашият парламент е отдаден на други приоритети и все още нямаме развитие на тези изключително важни въпроси, но ако искаме България да бъде просперираща държава с активно гражданско общество, с инициативни и отговорни общини, трябва час по-скоро да намерим необходимото решение", посочи Румен Радев.

"Повторението на природни бедствия и кризи ни напомня не само за климатичните промени, но и за последствията от оттеглянето на държавата от малките и средни общини, от занемарената стратегическа инфраструктура, от загърбването на изградени, утвърдени механизми за работа на институциите за справяне с кризи от всякакъв характер", подчерта държавният глава и призова за децентрализация и ясни механизми за отговорността на централната власт към общините при преодоляването на кризи като наводнения и пожари, каквито имаше и през изминалото лято на редица места в страната.

Снимка: прессекретариат на президента