fallback

Шефът на НЗОК: Плащаме с 30 млн. лв. повече годишно за реимбурсиране на лекарства

Проектът за бюджет за 2025 г. ще е с милиард лева отгоре

13.10.2024 | 13:21 Автор: Толя Стоянова

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов съобщи, че около 30 млн. лв. повече годишно НЗОК плаща за реимбурсиране на лекарства. Проектът за бюджет за 2025 г. ще е с милиард лева повече от 2024 г. Голямо увеличаване има на обема от медицински дейности в болниците, заради което от НЗОК ще направят проверки на отчетените дейности.

България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания

Относно мръсния въздух в големите градове той каза, че България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания и най-много пациенти умират от това.

"През март т. г. беше взето март решение да се увеличи реимбурсирането на 100% от НЗОК на лекарства от група Б. Бюджетът на Касата ще е 32 млн. лв. приблизително, около 50 млн. лв. допълнително заедно с такса рецепта", обясни Михайлов пред БНР.

След решение на съда той бе върнат като управител на НЗОК и сподели, че е имало политическа намеса.

"Аз много искам НЗОК да не бъде предмет на политически и предизборни дискусии, а за съжаление не е така. Очевидно е, че има такъв елемент, но в крайна сметка имаме решение и на КС, което ме възстанови", сподели той.

Сега той бързо навлиза в работата на НЗОК, защото има доста проблеми за решаване – дефицит, след като съдът отмени правото на Касата да отказва да заплащат на болниците надлимитна дейност.

"Ще трябва да реагирам "атхок". Бюджетът за 2024 г. има две предизвикателства – по-малкото е допълнителните средства да покрият реимбурсацията, непредвидена първоначално в изготвяне на бюджета, а в последствие е прието с единодушие. Другото е отчетените допълнителни разходи за извършена и отчетена медицинска помощ. След решението на КС направихме анализ и отчетената, болнична помощ средно е скочила с 6%. Ние нямаме еднозначен отговор на какво се дължи увеличената медицинска помощ, която се отчита. Трябва да изясним причините, а те могат да бъдат чисто медицински и евентуално някъде фалшиви хоспитализации. Имаме сигнали, но ние трябва да проверим фактите. Това, което се очаква, е да се правят разчети и анализи на отчетена дейност, и се правят прогнози за допълнителните разходи до края на годината", коментира управителят на НЗОК.

Разходите на болнична помощ за годината трябва да са 3,8 млрд. лв., заложени са 3,5 млрд. лв.

"Появява се разлика от 300 млн. лв. и срещу тях стои остатъкът от резерва на Касата и извънредни приходи, които трябва да постъпят от държавния бюджет и осигуровките. Това е потвърдено и то покрива тези суми. По прогнозни данни не е подсигурена тази допълнителна дейност, наричана дейности с отрицателен знак", обясни Михайлов.

Необходими са нови критерии за отваряне на нови болници

Той е категоричен, че тази дейност на болниците ще се провери, защото е отчетена в Касата, но по механизма се определя с отрицателен знак. Управителят на касата заяви, че няма да има дефицит, "ще се разплати това, с което разполага Касата по бюджет и ще осигури разплащането на всякаква видове медицинска и здравна дейност и лекарства".  

"За момента се очертава недостиг, но е динамично положение, надяваме се да има корекции в прогнозата за допълнителните приходи, търсим възможности от потенциални икономии, така че нещата са в динамика", добави Михайлов.

Според него са необходими нови критерии за отваряне на нови болници, защото въпросът не е еднозначен, особено на места, където няма болница. Но в момента от около 52 000 легла при 6 млн. население, едва половината от леглата са запълват.

В момента НЗОК работи по приключване финансово на годината и проекта на бюджет за 2025 г., който трябва да бъде готов до 28 октомври, съгласуван с МЗ, одобрен от НС на НЗОК и внесен в МС. А следващата седмица управителят на Касата ще се срещне със съсловните организации, които са страни в процеса.

Михайлов потвърди, че макрорамката от Министерство на финансите за НЗОК е за 13% по-висок бюджет през 2025 г., което е милиард лева допълнително за здравеопазване.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback