fallback

Българските животновъди страдат от вноса на украинско мляко и скъпите фуражи

"Субсидиите трябва да са насочени да се подобрят фермите", каза Георги Тончев

13.10.2024 | 13:55 Автор: Толя Стоянова

Скъпо българско мляко и евтино вносно. Пред този парадокс са изправени българските потребители и животновъди. В магазините се продава пакетирано мляко от Украйна, а много от мандрите ползват за суровина сухо украинско мляко.

Във фермата си в село Плаково Георги Тончев отглежда 950 говеда. Казва, че и тази година животновъдният бизнес е на прага на оцеляването.

"Винаги годините са трудни, по отношение на реализация на млякото, тъй като от нашите ферми има какво да се желае като рентабилност. Субсидиите трябва да са насочени да се подобрят фермите", посочи Тончев.

"Фуражите са скъпи поради сушата. Лекарствата и те са скъпи, отглеждането на кравите е все по-трудно. Горе-долу около 10-15 лв. на ден изяжда една крава", сподели Станимир Котларов, който е управител на кравеферма в Плаково.

Идва вносно мляко от Украйна

Причината за кризата в бранша е и голямата конкуренция от вносно мляко, което идва най-вече от Украйна.

"Това е един продукт, който не може да бъде определен точно откъде е дошъл. Минава най-често през Унгария, през Румъния, влиза като румънско или унгарско мляко, а всъщност е украинско. Освен това млякото не е само сухо, то може да бъде охладено или кондензирано", обясни млекопреработвателят Петър Петров.

През последните месеци изкупната цена на суровото краве мляко леко се повиши до 1,20 лв., но според фермерите тя не е достатъчна, за да се покрият всички разходи по отглеждането на животни.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback