Българските пенсионери вече не са най-бедните в Европа

Нареждат се на пето място

13.10.2024 | 13:06 Редактор:
Българските пенсионери вече не са най-бедните в Европа
Българските пенсионери вече не са най-бедните в Европа

Българският пенсионер вече не е най-беден в Европа. Това сочат данни на Евростат. С минимална пенсия от 580 лв. или 297 евро възрастните у нас се нареждат на пето място. В Унгария минималната сума е едва 74 евро, на второ място е Ирландия със сума от 110 евро. Трето и четвърто място според данните е за северната ни съседка Румъния и Литва.

По отношение на възрастта за пенсиониране държавата ни е на челните места. По-малко години се изискват само във Франция и Финландия.

Почти 351 000 пенсии са преизчислени служебно от Националният осигурителен институт, считано от 1 април тази година, като е взет предвид допълнителния стаж, придобит през миналата година. Спрямо 2023 г. броят на т. нар. "работещи пенсионери" се увеличава с почти 15 000 души. На служебно преизчисляване ежегодно подлежат пенсиите на хората, които продължават да работят след отпускането на пенсия за стаж и възраст, пенсия поради общо заболяване или такава за трудова злополука. Автоматичното преизчисляване се извършва дори при един ден допълнителен стаж през предходната година.

Действителният месечен размер на преизчислените пенсии за осигурителен стаж и възраст се увеличава средно с около 15 лв., а при тези отпуснати за общо заболяване с 10 лв. Най-голямото регистрирано увеличение в абсолютна стойност е нарастване с 297 лв. и 70 ст.

Данните на НОИ сочат, че между 1 и 10 лева увеличение са получили една четвърт от преизчислените пенсии, като за 33 хиляди допълнително зачетен осигурителен стаж е под 1 месец.