Жители на хасковски села протестират заради системно безводие

Водата им идва от помпената станция в село Брягово

12.10.2024 | 13:57 Редактор:

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие. Хората от Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е от повече от 20 години, да намери решение с изграждането на нов водопровод.

Водата на трите села идва от помпената станция в село Брягово.

"Нямаме вода с дни наред. Tози проблем го имаме от 20 години. Имаме животновъди, на които е много трудно да си напоят животните. Наши приятели ходят с тубите по къщите", оплакват се хората.

"Влизам да къпя децата, пускам кранчето - няма вода, децата с хавлиите при майка, защото при нея има сонда. Ние се върнахме от Англия уж за по-хубав живот", споделят още недоволните граждани.

Протестиращите настояват да се подменят всички стари тръби. Общата дължина на трасето Константиново – Александрово е близо 13 километра. Нужда от подмяна има и водопроводът към село Поляново. Сумата е непосилна за хасковското водно дружество и решението е в ръцете на държавата. 

"Ще затваряме пътища. Ако трябва - гладна стачка, ако трябва палатки ще опъваме. Оставаме в готовност, ако още веднъж спре водата, тогава проблемът ще е техен", настояха протестиращите.

Вижте повече в репортажа.