Helpbook: Бар в центъра на София озвучава съседните сгради денонощно

Въпреки сигналите към 112, ситуацията не се променя, пишат потърпевши

12.10.2024 | 06:45 Редактор:
Съобщиха ни за бар на централна софийска улица.
Съобщиха ни за бар на централна софийска улица.

В платформата на Helpbook.info често пристигат оплаквания от шум, който е предизвикан от строителни дейности или неспазване на часовете за почивка от търговски обекти.

Във втория случай собствениците на търговски обекти - заведения, дискотеки, барове, са длъжни ако са в близост до жилищни сгради да прекратят шума след 22 ч. Същите имат ангажимент при регистрация на дейността си да заявят регламентираното работно време в съответната община. Контролният орган, който следи дали това се спазва, е Столичен инспекторат и инспекторатите към съответните общини. При констатирани отклонения от работното време и вдигане на шум след определените часове търговците търпят санкции от 300 до 2500 лв., а за еднолични търговци и юридически лица глобата нараства от 1000 до 5000 лв. Въпреки това нарушения не липсват.

Съобщиха ни за бар на централна софийска улица, който озвучава съседните сгради почти денонощно.

"Музиката се чува изключително силно навън и пред заведението и в двора му, който дори е нелегално заграден в двора на училище. Клиентите на заведението се допускат в двора, който се намира под жилищни блокове до 04:00 - 05:00 часа сутринта, където крещят през цялото време на фона и на бумтящата музика. Въпреки подадените сигнали към 112, ситуацията не се променя, тъй като полицията или не идва, или собствениците на заведението не реагират на предупрежденията“, пишат граждани.

Друг орган, към който може да се подаде сигнал, ако шумът стане особено силен и недопустим, е МВР на тел. 112. Органите на реда извършват проверка и ако се окаже, че сигналът е резонен се извършва предупреждение, а при следващо нарушение се съставя акт.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info!

Снимка: БГНЕС