Не се разбраха за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари

Следващата седмица ще се сформира работна група в Министерството на финансите

11.10.2024 | 13:55 Редактор:

Националният съвет за тристранно сътрудничество - бизнесът, синдикатите и правителството, не постигна съгласие за увеличаване на минималната работна заплата. 

Съветът обсъди постановлението на МС, според което от 1 януари 2025 г. минималната работна заплата трябва да стане 1077 лв. бруто. Според последни данни на Националния статистически институт (НСИ), хората, които работят на минимална работна заплата у нас, са 437 000.

Още следващата седмица ще се сформира и работна група в Министерството на финансите. На нея ще се срещнат отново социалните партньори, за да продължат разговорите и договарянето между тях и МФ. След срещата трябва да стане ясно колко ще струва това на бюджета.

Работодателските организации отново изказаха аргументите си против увеличението, като основният е за това, че формулата, по която ще се изчислява, е неправилна.

"Размерът на минималната работна заплата, който се предлага, е 1077 лв. - 50% от брутната средна работна заплата. От изказванията не постигна съгласие между социалните партньори. Ще продължим да работим", каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

"Политика по доходите не може да се провежда с еднокомпонентни формули", посочи представителят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

Снимка: Bulgaria ON AIR