fallback

Призоваха врачани да затворят прозорците си заради дима от пожара

Силният вятър затруднява работата на огнеборците

11.10.2024 | 12:23 Автор: Елеонора Танева

Пожар е избухнал в депото за битови отпадъци на Враца рано тази сутрин. Екипи на пожарната гасят пламъците и правят всичко възможно за бързото овладяване на ситуацията.

Пламъците са обхванали между 80 и 100 дка площ. В гасенето участват всички институции дори и строителната фирма, която изгражда пътя Мездра - Ботевград. Не е ясна още причината за възникналия пожар.

Заради вятъра на моменти димът буквално покриваше града и хората са притеснени от силната задушлива миризма.

"Горят изкуствени материали, вследствие на гнилостни процеси в самия боклук се създават такива джобове с метан. И най-вероятната причина за пожара е точно от много малък източник на енергия и някаква искра е запалила метана от гнилостните процеси", каза директорът на РДПБЗН Враца комисар Кирил Василев.

Заради силната миризма кметът на Враца призова хората да затворят прозорците, като са предупредени и директорите на детските градини и училища да не пускат децата навън при планирани дейности на открито. 

"В ниската част, където е овладян пожарът, се качва нагоре, затова в горната част се опитваме да го ограничим със запръстяване със земна маса, с щрангове са пуснати от пожарната в долната част, които напояват терена, за да не се получава тлеене. Все пак е нормално вътре да има газови джобове с метан, които могат да се възпламенят имаше дори леки взривове", предупреди  кметът на община Враца Калин Каменов.

Директорът на РИОСВ Враца съобщи, че в момента се следят показателите на въздуха от три измервателни станции. На всеки 30 минути се измерват показателите на въздуха, като към момента няма данни за завишени показатели.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback