fallback

Деца на 10 и 12 години пробват наркотици и масово се пристрастяват

Има симптоми, за които родителите трябва да внимават

11.10.2024 | 10:44 Автор: Искра Ангелова

Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества. Това каза управителят на Фондация "За един чист живот" Светлана Йорданова. От днес фондацията, съвместно с Министерството на образованието, стартира национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тийнейджъри, когато експериментират с наркотици".

По думите ѝ по-голямата част от причините, заради които децата започват да употребяват или да експериментират, е липсата на добра комуникация.

"Това е фокусът на нашата работа и поредица от срещи, които започват днес в Плевен, а след това ще продължат в София, Русе и Бургас. Трябва да се обърне вниманието на семейството, че нещо се случва", добави тя.

Деца продават наркотици

Според Йорданова качествената терапия задължително върви заедно със семейната терапия при проблеми с употреба или вече развито заболяване. Децата невинаги споделят истината относно своето експериментиране или употребата, за да не притесняват семействата си или да не предизвикат гняв, посочи тя и напомни какво искат децата: "Децата искат да се чувстват обичани, да се чувстват нужни и разбрани".

Тя обясни, че сегашната синтетична дрога, която се разпространява масово, пристрастява за първите няколко пъти. Децата описват симптоми, които са характерни за човек, който употребява години наред, подчерта Светлана Йорданова.

Според нея освен трафикантите е тревожно, че децата масово се включват в продажбата и разпространението на наркотиците - те създават вътре мрежите. "Невинаги това са деца с лошо поведение или лоши оценки в училище", изтъкна тя, цитирана от БНР.

Средно 12-13 години е възрастта за първата употреба на наркотици. По думите на Йорданова фрапантните случаи започват от 10-годишна възраст. Тя разказа за симптомите, за които родителите трябва да внимават.

"Фактът, че детето не желае да контактува, не споделя в семейството, няма добра комуникация с родителите, започва да прави всичко на инат, е възможно да се дължи на неговата промяна в характера, защото той израства и започва да става възрастен човек. Но проблемите в семейството могат да започнат оттук. При недобра комуникация и когато родителите не знаят как да реагират в подобни състояния, те могат без да искат да го подтикнат към тази употреба. Детето в стремежа си да покаже колко голяма нужда има от тях, може да бъде грубо, брутално, може да ги отблъсква", обясни управителят на Фондация "За един чист живот".

Снимка: Pixabay

fallback
Още от България
fallback