В понеделник, 14 октомври, църквата почита преподобна Петка-Параскева Търновска, наричана още от народа ни Петка Българска.
Празникът е известен и като Петковден. Според народните вярвания Света Петка е пазителка на семейството и плодородието.
По традиция трапезата на този празник трябва да е обилна. Обичаят повелява да се сложат на масата месни ястия, гозби с овнешко и праз лук, пекат се погачи, баници със зелении, сирене, курбан чорба за повече късмет и плодородие.
На празника е добре да се замеси погача.
Ето рецепта за Погача Слънце:
Необходими продукти
1 пакетче масло
1 кг брашно
150 г сирене
150 г кашкавал
1 кофичка кисело мляко
мая колкото кибритена кутия
3 яйца
4 лъжици олио
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
Тестото се замесва и се бие 40 пъти. След това се оставя да втаса. Разделя се на 3 части, разточва се, и всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене и кашкавал.
Корите се редят една върху друга и се навиват на руло, нарязват се на триъгълници. Отгоре се намазва с яйце и се оставя да втаса 30 минути. Пече се на 160 градуса.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: pixabay