На днешния празник е забранено да се разхвърля вкъщи - на безпаричие е

Според народните поверия на този ден не трябва да се мързелува

11.10.2024 | 06:30 Редактор:
На 11 октомври в църковния календар се почитат апостол Филип, Теофан Изповедник и Епископ Никейски.
На 11 октомври в църковния календар се почитат апостол Филип, Теофан Изповедник и Епископ Никейски.

На 11 октомври в църковния календар се почитат апостол Филип, Теофан Изповедник и Епископ Никейски. Имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Теофан, Теофания.

Теофан и по-големият му брат Теодор били изпратени да учат в лаврата на св. Сава, там взели монашество, а няколко години по-късно Теофан станал презвитер на лаврата.

Страната започнала иконоборческа борба и Йерусалимският патриарх изпратил Теофан и Теодор в Константинопол да защитават вярата. Там прекарали 25 години, измъчвани от глад и тежки изпитания. Теодор умира в плен, а Теофан доживява края на иконоборческата борба, завръща се и става епископ на Никея. 

Св. Филип е родом от Кесария в Палестина. За неговото благочестие светите апостоли го направили дякон в Йерусалимската църква.

Когато Христос проповядвал в Самария, Филип отишъл там, Иисус го направил един от седемдесетте апостоли. Там Филип станал известен като чудотворец.

На 11 октомври църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Според народните поверия на този ден не трябва да се мързелува - безделието се определя като голям грях, тъй като Свети Филип бил много работлив. Не трябва да оставяте бъркотия в къщата - ще загубите пари. Не трябва да използвате остри предмети - можете да се нараните.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)