Облачен петък с летни температури и валежи в планините

Дъжд ще падне в Рила и Пирин

11.10.2024 | 06:00 Редактор:

Денят започна с минимални температури в страната от 9 до 16 градуса, по морето до 17 градуса. През страната от запад на изток ще премине бързо облачна вълна, с повече облаци над Дунавската равнина и временно усилване на вятъра в Тракия. 

Вятърът ще бъде слаб до умерен със скорост до 25 км/ч и ще духа от запад-югозапад. Максималните температури в страната ще бъдат между 24 и 31 градуса, по Черноморието - до 28 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова

Над планините ще има разкъсана облачност. Следобед билата и върховете ще са изцяло закрити от облаци. Очакваме и валежи главно в Рила и Пирин. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде умерен от запад-югозапад със скорост до 30 км/ч. Максималните температури над 2500 м височина - около 6 градуса, а на 1500 м - около 14 градуса.

В събота по Черноморието ще има сутрешните мъгли, докато на запад ще има повече слънце. Следобед бързо ще се заоблачи. Превалявания се очакват в района на Рила, Пирин и на юг от Бургас. В неделя нова облачна вълна ще премине над страната и ще превали в планините от югозападните райони. Дневните температури в населените места ще достигат 20-25 градуса. В понеделник западният вятър ще подгони облаците на изток към Черноморския регион и слабо ще превали на север от Варна. Във вторник сутрешните мъгли ще бъдат често явление.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)