Пожарникари излязоха на протест заради планове на МВР да съкрати 292 незаети щатни бройки

Протестиращите пожарникари и министърът на вътрешните работи не се разбраха

07.02.2015 | 18:30 Редактор: Вяра Петрова
Пожарникари излязоха на протест заради планове на МВР да съкрати 292 незаети щатни бройки

Недоволството на огнеборците е заради плановете на вътрешното министерство да съкрати 292 незаети щатни бройки. Под прозорците на вътрешното министерство пожарникарите настояха не само да не се съкращава незаетият щат, а да се назначат нови кадри:

"Всички виждате пред какви природни бедствия непрекъснато се изправяме, в момента сме много малко и много трудно се справяме със задачите"

"Техниката наистина се обновява, но за тази техника са нужни хора"

" Хората, които работят са много малко и при тези съкращения ще стане много по-трудно да се работи и това вече ще застрашава живота на хората, защото няма да има хора, които да работят, да спасяват живота на хората. Нито искаме пари, нито искаме някакви социални придобивки", обясниха протестиращите.

След кратка среща, вътрешният министър Веселин Вучков и представители на Националния синдикат „Огнеборец“ се разбраха, че до 15 април ще бъдат назначени 250 пожарникари, въпросът със съкращаването на щатовете обаче остава нерешен:

"Декларация при премиера и искаме спешна среща с него в началото на седмицата. Очаквам да ни разбере", заяви президентът на Националния синдикат на пожарникарите и
спасителите "Огнеборец" Любомир Еленков.

Вътрешният министър Вучков обясни, че няма да има съкращения на хора, тъй като става въпрос за незаети бройки и допълни, че изпълнява законови разпоредби.

Повече подробности - във видеото: