fallback

Атанас Илков в Люксембург: България изпълнява ангажиментите си към Шенген

"Средата за сигурност в България остава непроменена", каза министърът на вътрешните работи

10.10.2024 | 18:01 Автор: Вяра Димова

В състоялото се в Люксембург редовно заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" участие взе министърът на вътрешните работи Атанас Илков. В рамките дискусията за общото състояние на Шенгенското пространство той открои темата за сигурността и справянето с предизвикателствата. 

"Силните външни граници изискват ефективно сътрудничество със съседните трети страни в областта на превенцията на нелегалните влизания и борбата с мрежите за контрабанда на мигранти, както и адекватно европейско финансиране за държавите на предна линия, които основно поемат товара да охраняват шенгенските външни граници", заяви той.

Пред колегите си от ЕС българският вътрешен министър представи актуална информация за ситуацията в страната ни.

"Средата за сигурност в България остава непроменена след премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Запазва се тенденцията на намален миграционен натиск, като в сравнение с миналата година отчитаме 71% спад на опитите за незаконно преминаване на границите. Връщанията са двойно повече през настоящата година спрямо предходната", информира Илков и отбеляза ключовото значение на предприетите мерки на национално ниво за укрепване на капацитета за охрана на границите, за превенция на първичните и вторични движения и за борба с организираната престъпност.

В този смисъл министърът изтъкна отличното сътрудничество на страната ни с ЕК, с европейските агенции и с правоохранителните органи страните от ЕС, Турция и Сърбия. Отчитайки постигнатите важни успехи, той изрази увереност, че ще има скорошно решение на Съвета за премахване на контрола и по сухоземните граници предвид факта, че България изпълнява ангажиментите си към сигурността и функционирането на Шенген.

Политиката на ЕС в областта на връщането също бе във фокуса на вътрешните министри. С оглед повишаване на ефективността и предвид съвременните предизвикателства България подкрепи ревизиране на правилата.

"За да бъде работещ, механизмът се нуждае от единен европейски подход", подчерта Илков.

Снимка: МВР

fallback
Още от България
fallback