Стратегия срещу корупцията ще има през март

Европейските лидери трябва да променят позицията си за влизането на България в Шенген, коментира вицепремиерът Меглена Кунева

07.02.2015 | 17:13 Редактор:
Стратегия срещу корупцията ще има през март
Стратегия срещу корупцията ще има през март

През март Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов ще представят стратегия с план за действие по срещу корупцията, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева в Кюстендил, предава БТА. Вицепремиерът посочи, че е абсолютно убедена в това, че подобна реформаторска политика изисква не само предлагането и настойчивото й въвеждане, но и много силна подкрепа от всички коалиционни партньори, и че подкрепата на ГЕРБ е абсолютно ключова.

Кунева също така отчете необходимостта от промяна на позицията на европейските лидери по  отношение на влизането на България в Шенген.

Тя подчерта, че България през цялото време трябва да оценяваме какъв е рискът с бежанците.

Вицепремиерът посочи, че в момента има 2000 незаети места в базите за настаняване на бежанци.

"Съвсем не бих препоръчала тези свободни места да бъдат заемани. Това би било знак, че в техните страни се установява мир, че се установяват някакви възможности за нормален живот и те нямат нужда да бягат. Не пропускам тук и дипломатическите усилия, които ние трябва да правим, които директно ни носят полза", каза Кунева.

Тя посочи, че сигурността на България е от първостепенна важност и трябва да се гледат истината и опасностите в очите.
Според нея към настанените бежанци в съответните центрове трябва да се насочи възможността за интеграция - да учат български език, да учат занаят, за да им се даде възможност да се установят в страната, ако искат това.

"Погледнете какво става в Украйна. Знаете, че там има хора, които са с български корени, но нямат българско гражданство. Ако там нещата станат зле, те също ще искат убежище по тази формула", каза Меглена Кунева.

Тя допълни, че в другата графа с бежанци са тези, които не искат убежище и са потенциално опасни. Тези хора са в други, затворени центрове, които са изцяло към МВР. За тях не може да се говори за интеграция. Там трябва да бъдат насочени всички усилия за обмен със страните-членки и другите ни съюзници, за да може да се разбере кой е опитал да проникне на българска територия, без да иска легално да остане тук. Заради това за мен присъствието на България в Шенген вече е въпрос на сигурност, каза Меглена Кунева.

Още по темата

Смятам, че в момента, заети с националните си проблеми, европейските лидери не си дават сметка, че коренно, рязко и веднага трябва да си променят позицията по отношение на влизането на България в Шенген, защото за нас това е сигурност, а за тях това е "сигурност на европейска територия", каза Меглена Кунева. Вицепремиерът посочи, че има решение на Европейската комисия, че България е технически подготвена.