fallback

Шофьори с нетърпение чакат ЕС да пусне България в сухопътен Шенген

"Бизнесът губи от недопускането ни там

10.10.2024 | 13:40 Автор: Деси Николова

Съветът на Европейския съюз обсъжда пълното членство на България и Румъния в Шенген. Засега няма сигнали Австрия да е променила позицията си и своето "не". Българските шофьори все пак очакват добри новини и спиране на опашки по границите.

От България за Австрия, Унгария, Италия и обратно - от години така в чакане по границите минават дните за Илиян. Според него страната ни е готова за Шенген, но не вярва, че ще успеем да влезем. 

"Шенген, какъв Шенген, те хората си затварят границите нагоре. По-бързо ще минаваме, ама едва ли ще стане. Като тръгнеш от паркинга, докато влезеш и 3-4 часа минават и е голямо чакане", казва международният шофьор Илиян Димитров.

Да чака на границата срещаме и Кольо, тръгнал към Румъния с мисъл, че скоро ще влезем в сухопътния Шенген.

"Трябва да ни пуснат, стига толкова вече", коментира той.

Според експерти страната ни трябва да даде ясен политически знак, защото освен облекчаването на трафика, печеливш ще е българският бизнес.

"Бизнесът губи от престои, губи от по-голямото гориво, губи от много доставки, санкции", заяви бившият министър на транспорт Петър Мутафчиев.

"Най-големият интерес България и Румъния да влязат в Шенген е на самите страни членки на Шенген, тъй като ние като външна граница, решаваме изключително сериозни проблеми за общността. Няма къде да се ходи - ние ще станем членове на Шенген", коментира дипломатът Чавдар Минчев. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

fallback
Още от България
fallback