fallback

Търговец от Пловдив продава забранения енергиен прах за шмъркане

Той ще бъде санкциониран по Закона за защита на потребителите

10.10.2024 | 12:06 Автор: Елеонора Танева

Комисията за защита на потребителите продължава с проверките за продажба на енергиен прах, който се вдишва през носа. Въпреки че беше издадена забрана за продажбата му, от КЗП съобщиха за търговец от Пловдив, предлагащ продукта.

"Получената от производителя на информация гласи, че основната съставка със стимулиращ ефект е кофеин. Стимулиращият ефект се свързва и със съдържанието на аминокиселината таурин и на растението Гуарана, което също съдържа кофеин. Предозирането (самостоятелно или в комбинация с други продукти, съдържащи кофеин) води до неблагоприятни ефекти върху централната нервна система (безсъние, възбуда, тревожност) и сърдечно-съдовата система (ускорен пулс, повишаване на артериалното налягане, ритъмни нарушения и др.)", пише в съобщението на КЗП.

Уточнява се също, че рискът от сърдечно-съдови ефекти е по-висок при физическа активност и при лица със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания.

От КЗП потвърждават становището си, че стоката не е безопасна по смисъла на Закона за защита на потребителите, следователно е опасна за здравето и безопасността на потребителите. Установеният в Пловдив търговец ще бъде санкциониран по Закона за защита на потребителите.

КЗП отново апелира към всички потребители, закупили този продукт, да преустановят незабавно неговата употреба, както и призовава всички търговци да спрат продажбата и да изтеглят от търговската мрежа тази опасна за здравето субстанция.   

Снимка: pixabay

fallback
Още от България
fallback