Борислав Сарафов е предложен за постоянен главен прокурор

Това стана на днешното заседание на Пленума на ВСС

10.10.2024 | 09:45 Редактор:
Сарафов може да запази поста, който временно заема.
Сарафов може да запази поста, който временно заема.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов беше предложен за номинация за следващ обвинител номер едно. Това стана на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Сарафов е номиниран от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова от Прокурорската колегия.

Днес е последната възможност за предложения за номинации.

Според чл. 173 от ЗСВ предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата.

На 10 септември служебният министър на правосъдието Мария Павлова каза пред медиите, че не би приела предложение да бъде кандидат за главен прокурор. Попитана дали би се възползвала от правомощието да номинира кандидат за главен прокурор, министър Павлова каза, че не би предложила кандидатура.

Изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 8 януари.

"Трима членове на прокурорската колегия издигнаха кандидат, когото смятащ за подходящ кандидат. Специално той (Сарафов - бел. ред.) има повече от три качества. Мотивирах се защо аз няма да  направя номинация за човек, за когото аз самата не мога да гласувам. Не е хубаво всички органи да са изтекли мандати. Добре е във всеки орган да има титуляри, а не изпълняващи функциите. Да няма нов ВСС не е вина на членовете на ВСС. Упражняват правомощията си в пълен обем", коментира министърът на правосъдието Мария Павлова.

Снимка: БГНЕС