fallback

В последния ден за номинации за нов главен прокурор все още няма кандидатури

На 24 октомври е крайният срок за представяне на концепция

10.10.2024 | 07:54 Автор: Беатрис Младжова

Днес в 9:30 часа започва последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, в което могат да се направят номинации за нов главен прокурор. До момента, в предходните три заседания, не бяха представени кандидатури за поста.

Според графика на процедурата на 24 октомври е крайният срок на номинираните да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 ноември да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията. На 16 януари следва да се състои изслушване и гласуване на кандидатите. 

Кандидатури могат да предложат не по-малко от трима члена на прокурорската колегия, министърът на правосъдието, предаде БТА.

На 10 септември служебният министър на правосъдието Мария Павлова каза пред медиите, че не би приела предложение да бъде кандидат за главен прокурор. Попитана дали би се възползвала от правомощието да номинира кандидат за главен прокурор, министър Павлова каза, че не би предложила кандидатура.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback