Най-голям недостиг на кадри има в търговията, търсят се и лекари

Сектор здравеопазване е в криза заради липсата на интерес към определени специалности, каза д-р Камелия Кукова

09.10.2024 | 19:00 Редактор:

Намирането на работна ръка продължава да е предизвикателство за бизнеса. Освен в транспорта, недостигът на хора е тежък в сектора на търговията. Това показват данни от анализ на компанията за човешки ресурси "JobTiger" за септември месец.

От всички обяви, публикувани за периода, 26% са именно за работа в магазини, пазари, борси. Това означава, че повече от 1/4 от всички предложения за работа през септември са били от тази сфера. 

Доста свободни места има в производство, хотели и ресторанти, в транспорта

Спрямо миналата година се наблюдават разнопосочни промени в търсенето на работници по сектори - например в сферата на туризма делът на обявите се е свил с 8 на сто. А в сферата на информационните технологии спадът е драматичен - с 19%. А сектор здравеопазване, който по принцип трудно предлага свободни места, този месец отбелязва ръст в обявите - 9%.

Д-р Камелия Кукова е специализант в Александровска болница. В момента работи в още две частни клиники. Според нея секторът е в криза заради липсата на интерес към определени специалности в медицината. 

"Много мои колеги от випуска останаха в България, от предните випуски също. Има липса на кадри и са в някои определени специалности като анестезиология и реанимация, патология, съдебна медицина, образна диагностика – там може да се отчете, че има липса на лекари", коментира тя.

През изминалия месец в здравеопазването има ръст на онлайн обявите - нещо, което не е типично за сектора.

"Такива специалисти и лекари и всякакъв медицински персонал си се търси, и има недостиг и там, въпросът е, че това е по-затворен работодателски пазар. Болниците нямат такава практика да търсят през обяви за работа", каза мениджърът на "JobTiger" Йоанна Кирилова.

"Това за мен би било несериозно, когато имаш подобна квалификация, хората те търсят. Препоръчвам да се доброволства в даденото отделение, към което студентът по медицина има интерес. Там той може да се докаже, да проявява интерес, да създава контакти и след одобрение началниците на отделението може да предложат работа", посочи д-р Кукова.

Недостигът на хора е най-тежък в сектора на търговията

Наблюдава се и съществена липса на неквалифициран персонал. Възнаграждението остава водещ фактор при търсене на работа и от квалифицирания персонал.

"Според мен има много кадри, има и много работа, никой лекар не работи за без пари и заплащането не е толкова лошо, колкото се описва", смята д-р Кукова.

Според данните, висок брой свободни места има още в производството, хотели и ресторанти и в транспорта

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.